Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
- 250 g makaronu penne (lub innego grubego)
- 500 g świeżego brokuła
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- kilka pieczarek (jak kto lubi, ja daję ok 10 szt.)
- 1 kulka mozzarelli
- 1 średnia cebula
- ulubione przyprawy
- 2-3 ładne ząbki czosnku
- trochę startego żółtego sera
- sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy al dente, gotowy wrzucamy do dużej michy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowe wrzucamy do makaronu. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na złoto na oliwie i dorzucamy do reszty (bez tłuszczu). Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki, dusimy i znowu bez tłuszczu przerzucamy je do michy. Na patelnię wrzucamy kurczaka ze wszystkimi przyprawami i podsmażamy. Mięso jest gotowe, kiedy pod naciskiem rozpada się na dwa kawałki i jest bielutkie w środku, a lekko złote na zewnątrz. Ładujemy je do michy. Wsypujemy starty ser żółty - nie za dużo, ma tylko pomóc posklejać składniki i dokładnie razem mieszamy. Przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Sos beszamelowy: w małym garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim mąkę, a następnie wlewamy mleko. Gotujemy, cały czas mieszając, na małym ogniu, bo łatwo go przypalić. Kiedy zaczyna gęstnieć dodajemy sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej i mocno mieszamy, żeby dokładnie rozprowadzić przyprawy. Po jakiś 10 minutach gotowania sos powinien być już odpowiednio gęsty. Polewamy nim mieszankę w naczyniu. Na wierzch zapiekanki układamy plastry mozzarelli.
Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180 st. przez 10-15 min, aż ser się rozpuści.
Smacznego! :)
Niby od tego ma być więcej sadełka? Nawet jeśli musi, to niech będzie, makaron, pieczarki, beszamel - to wszystko jest warte tych dodatkowych gram więcej, a poza tym to ja nawet nie mam wagi, więc nie zauważę :D
OdpowiedzUsuń