Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Ciasto:
- 3/4 kostki margaryny (z 250g)
- 1/2 litra mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 szklanki cukru
- 6 szklanek mąki
Margarynę roztapiamy, mieszamy z resztą mleka i studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy drożdże, margarynę z mlekiem i wszystko razem zagniatamy. Można trochę podsypać mąką, ale nie za dużo. Dobrze zagniecione ciasto samo zaczyna odchodzić od rąk. Im więcej mąki podsypiecie, tym będzie cięższe.
Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. Uwaga! Jeśli używacie dobrych, świeżych drożdży, ciasto lubi uciekać z miski. Raz go nie pilnowałam i mi się aż wylało na taboret, na którym stała miska. Jeśli jeszcze nie czas, a ciasto już jest za wysokie, po prostu podźgajcie palcem lub walnijcie pięścią (w zależności od tego jak lubicie wyładowywać swoją złość :)), opadnie i za chwilę znowu będzie rosło. Moje było bite 3 razy.
Masa:
- 1/3 kostki masła (z 200g)
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
Z wyrośniętego ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na prostokąt. Smarujemy masą cynamonową i zwijamy w roladę.
Kroimy w plasterki, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem (u mnie wanilinowy).
Układałam na blaszce w dużych odstępach, ponieważ lubią sobie rosnąć, więc daję im trochę przestrzeni :)
Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni. Pieczemy ok 15 minut, aż na górze się ładnie zarumienią. Z takiej porcji wychodzi mi 60 bułeczek (5 blach po 12 sztuk).
Robię w różnych wielkościach, większe i mniejsze. Nie zawsze ma się ochotę na taką wielką bułę, no i dzieci mojego brata, które za tymi bułeczkami przepadają, nie mają siły zjeść na raz wielkiej, a tak mała jest w sam raz.
Smacznego! :)
zrobiłam kiedyś cos podobnego, w sensie z inego przepisu, produkt finalny podobny, sprobowac musze tej wersji:)
OdpowiedzUsuńzacny blog tak w ogole, bardzo mi sie podoba:)
Dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że zostaniesz częstym gościem :)
UsuńFajny przepis, tyle, że ja cierpliwa nie jestem, ale naszła mnie inspiracja na wykorzystanie tego z gotowym ciastem francuskim...
OdpowiedzUsuń